בטיחות בעבודה עם טרקטורים

נהיגה על טרקטור מחייבת הסמכה היות ומדובר בכלי רכב כבד שמיועד לגרירת ומשיכת כלים אחרים ולביצוע שורה ארוכה של משימות ייעודיות. עם זאת, העובדה שלנהג יש הסמכה לא תמיד מבטיחה שמירה על כללי הבטיחות. הוראות הבטיחות קבועות בחוק והן חלות על כל מי שמפעיל כלי רכב מן הסוג הזה, לרבות בענף החקלאות או הבנייה.

אלו כללי הבטיחות העיקריים שעליהם כדאי לשמור במהלך הפעלת טרקטורים:

א. תאי בטיחות – מבחינת מבנה, כלי רכב כבד חייב להיות מוגן בתא בטיחות. את תקינות תא הבטיחות צריך לבדוק לפני שמתחילים בעבודה ומול הגורם שאחראי על הכשרת הכלים.

ב. מניעת נפילות – היבט לא פחות חשוב של שמירה על כללי הבטיחות מתייחס לנושא של מניעת נפילות. כאן צריך לעלות ולרדת מהכלי בצורה בטוחה, לקבוע נוהל למניעת נפילה של הנהג מתא הבטיחות ולהקפיד על הבטיחות גם בעת הסעת נוסעים או הפעלת טרקטורים עם הנעה בארבעת האופנים.

ג. תאונות שקשורות לציוד – כלי רכב שמיועדים לגרירת ומשיכת כלים אחרים נדרשים להיות מצוידים במפרט כבד. בין היתר, יש לוודא מגנים תקינים, לבדוק שגל ההינע מוגן לחלוטין ולא לשכוח לטפל בגלים מפורקים או שבורים. לשם השוואה, תאונות אחרות עלולות להתרחש בזמן ריתום או בגלל הסתבכות עם מעביר ההספק.

איזה תאונות קשורות לנסיעה על כבישים?

נכון להיום יש המון פרויקטים שבהם טרקטורים נדרשים לנסוע על הכביש. בנסיעה כזו יש להקפיד על כללי הבטיחות בכלי עצמו, אך לקחת בחשבון את ההשפעה שלו גם על הסביבה. זו הסיבה בגללה צריך להתקין ציוד בטיחות ייעודי בנסיעה בכביש מהיר ולסמן כלי רכב איטיים עם אורות אזהרה.

כמו כן, קיימות הנחיות בטיחות לגבי כלים לא סטנדרטיים ובהם טרקטורים גדולים או מאסיביים במיוחד. הנחיות אלו מתייחסות למפרט המלא של פנסים קדמיים, מראות וכמובן שמירה על מצב תקין של הכלי. במידה והקפדה על נהלי הבטיחות מתבצעת יחד עם נהיגה נכונה בכבישים או בשבילי עפר, הסיכוי לסבול מתאונות יורד בעשרות אחוזים ואף מצטמצם עד למינימום האפשרי והמומלץ.